Start Learning Hindi in the next 30 Seconds with
a Free Lifetime Account

Or sign up using Facebook
Vocabulary Lists Talking about Months in Hindi
|

Talking about Months in Hindi

हिंदी में महीनों के बारे में बातें
13 Words 1 Comment
What month is it?
यह कौन सा महीना है? यह कौन सा महीना है?
yah kauN Saa mahiiNaa hai?
What month is it?
January
जनवरी जनवरी (n)
jaNvarii
January
जनवरी दो हज़ार नौ जनवरी दो हज़ार नौ
janavaree do hazaar nau
January 2009
Hide 4 More ExamplesHide 5 More Examples
February
फरवरी फरवरी (n)
pharvarii
February
अधिवर्ष का दिन फरवरी उनतीस है| अधिवर्ष का दिन फरवरी उनतीस है|
aDHivars kaa DiN farvarii uNTiiS hai.
Leap year day is February 29th.
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
March
मार्च मार्च (n)
maarc
March
मार्च का महीना उत्तरी गोलार्ध में बसंत और दक्षिणी गोलार्ध में पतझड़ की शुरुवात का संकेत है| मार्च का महीना उत्तरी गोलार्ध में बसंत और दक्षिणी गोलार्ध में पतझड़ की शुरुवात का संकेत है|
maarch kaa maheenaa uttaree golaarth mei basant aur dakShiNi golaarth mei patajhaD ki shuruvaat ka sanket hai.
March marks the start of Spring in the northen hemisphere and fall in the southern hemisphere.
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
April
अप्रैल अप्रैल (n)
aprail
April
अप्रैल में बारिश गिरने से मई में फूल खिलते है| अप्रैल में बारिश गिरने से मई में फूल खिलते है|
apraiL mein baaris girNe Se maii mein phuuL khiLTe hain.
April showers bring May flowers.
Hide 1 More ExampleHide 2 More Examples
May
मई मई (n)
maii
May
मई के फूल मई के फूल
mai ke phool
May flowers
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
June
जून जून (n)
juuN
June
हम जून में शादी कर रहे है| हम जून में शादी कर रहे है|
ham joon mei shaadee kar rahe hai.
We are getting married in June.
Hide 0 More ExamplesHide 1 More Example
July
जुलाई जुलाई (n)
julaaii
July
जुलाई जूलियस सीज़र के नाम पर है, जो जुलाई के महीने में पैदा हुआ था| जुलाई जूलियस सीज़र के नाम पर है, जो जुलाई के महीने में पैदा हुआ था|
julai juliyas sizar ke naam par hai, jo julai ke mahine mei paida hua tha.
July is named for Julius Caesar, who was born in July.
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
August
अगस्त अगस्त (n)
agaST
August
स्कूल अगस्त में बंद रहता है| स्कूल अगस्त में बंद रहता है|
skool agast mei band rahataa hai.
The school is closed in August.
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
September
सितम्बर सितम्बर (n)
SiTambar
September
एक सितम्बर एक सितम्बर
ek sitambar
September 1st
Hide 1 More ExampleHide 2 More Examples
October
अक्टूबर अक्टूबर (n)
akTuubar
October
हेलोवीन इकतीस अक्टूबर को होता है| हेलोवीन इकतीस अक्टूबर को होता है|
heloveen ikatees akToobar ko hotaa hai.
Halloween falls on October 31st.
Hide 1 More ExampleHide 2 More Examples
November
नवम्बर नवम्बर (n)
Navambar
November
नवम्बर तीस दिनों वाले चार महिनो में से एक है| नवम्बर तीस दिनों वाले चार महिनो में से एक है|
navambar tees dino waale chaar mahino mei se ek hai.
November is one of four months with thirty days.
Hide 1 More ExampleHide 2 More Examples
December
दिसम्बर दिसम्बर (n)
diSambar
December
शुक्रवार आठ दिसम्बर शुक्रवार आठ दिसम्बर
shukravaar aaTh disambar
Friday, December 8th
Hide 2 More ExamplesHide 3 More Examples
None of our words match your filter
3 Comments
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

HindiPod101.comVerified
Tuesday at 8:34 pm
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Which month is your favorite? Tell us in the comments below!


P.S., You can expand your vocabulary even more with this related list here:

https://www.hindipod101.com/hindi-vocabulary-lists/months-of-the-year

HindiPod101.comVerified
Friday at 2:02 pm
Your comment is awaiting moderation.

Hi Arpine,


Thanks for answering the question!


You can download Google Inputs Tool for Hindi typing.


If you have any other questions, feel free to let us know.


All the best!

Roohi

Team HindiPod101.com

Arpine
Sunday at 3:50 pm
Your comment is awaiting moderation.

Hi! Can you please recommend me where to download a devanagri keyboard for computer (preferably, phonetic version, if it is available)? Thank you! And the task:

आज एक दिसंबर है, और मेरा पसंदीदा महीना सितम्बर है.